Meest gestelde vragen (FAQ)

E

Algemeen

***NIET GEBRUIKEN***
Wat doet BFS Bewindvoering?

BFS Bewindvoering is er voor mensen die door omstandigheden hun geldzaken niet (meer) zelf kunnen regelen. Er is geen overzicht meer en de schulden lopen steeds verder op. Maar we zijn er ook voor mensen die het zelf lastig vinden om overzicht te krijgen in hun financiën. Samen zorgen we voor een gezonde balans tussen inkomsten en uitgaven.

Wat is het online Kasboek?
Door in te loggen op het online Kasboek kan je zien wat er op je rekeningen gebeurt en houd je overzicht in je eigen financiën. Je vind hier ook de begroting en de hoogte van je schulden.
Ik ben niet tevreden over de dienstverlening van BFS Bewindvoering. Waar kan ik een klacht indienen?

We vinden het belangrijk dat je tevreden bent over onze dienstverlening. Is er toch iets waar je niet tevreden over bent, laat het ons dan weten.

Klik hier om een klacht bij ons in te dienen.

Komen we er samen niet uit? Dan kunt u een klacht indienen via onze branchevereniging Horus.

Kan ik ook door jullie gebeld worden?

Ja, dat kan. Vul het contactformulier in en laat weten dat je door ons wil worden gebeld. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

E

Budgetbeheer

***NIET GEBRUIKEN***
Wat is het verschil tussen bewindvoering en budgetbeheer?
Bewindvoering dient aangevraagd te worden bij de kantonrechter. Deze vorm van financiële hulpverlening is bedoeld voor mensen waarbij het noodzakelijk is om de financiën uit handen te geven. Bijvoorbeeld als er sprake is van problematische schulden of een lichamelijk en/of geestelijke beperking.

Wanneer er geen sprake is van een beperking of problematische schulden, dan wordt er vaak gekozen voor budgetbeheer. Dit kan zonder tussenkomst van de rechter.

Hoe kan ik budgetbeheer aanvragen?

Wil je budgetbeheer aanvragen omdat je je geldzaken weer op orde wilt krijgen? Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel 088 – 528 40 96. Na je aanvraag nemen wij contact met je op om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Hoelang duurt budgetbeheer?
Budgetbeheer is in de meeste gevallen tijdelijk. In sommige gevallen is budgetbeheer blijvend. Bijvoorbeeld als je zelf echt niet in staat bent om je inkomsten en uitgaven te beheren.
Wat kost budgetbeheer?
De kosten zijn variërend, afhankelijk van jouw situatie. Voor budgetbeheer kan geen bijzondere bijstand worden aangevraagd. Het intakegesprek is altijd gratis.
Kom ik in aanmerking voor budgetbeheer?

Om in aanmerking te komen voor budgetbeheer moet je aan de volgende voorwaarden voldoen.

  • Je beschikt over een geldig legitimatiebewijs;
  • Je moet beschikken over een inkomen of uitkering;
  • Je hebt een vast woonadres;
  • Je bent in staat om de kosten van budgetbeheer te betalen.
Hoe kan ik inzicht krijgen in mijn financiële situatie?

Door in te loggen op het online Kasboek kan je zien wat er op je rekeningen gebeurt en houd je overzicht in je eigen financiën. Je vind hier ook de begroting en de hoogte van eventuele schulden.

Kan ik gebruik maken van internetbankieren?
We gaan proberen ervoor te zorgen dat je kunt internetbankieren. Dit kan dan alleen met je leefgeldrekening.
E

Beschermingsbewind

***NIET GEBRUIKEN***
Wat is beschermingsbewind?

Bij beschermingsbewind regelt iemand anders de geldzaken van jou of een familielid. Je kunt een bewindvoerder inschakelen wanneer er sprake is van:

  • Psychische problemen;
  • Lichamelijke problemen of ziekte;
  • Jij of een familielid niet goed met geld kan omgaan;
  • Problematische schulden.

Om in aanmerking te komen voor beschermingsbewind moet je minimaal 18 jaar zijn. Voor meer informatie, neem gerust contact met ons op.

Hoe kan ik beschermingsbewind aanvragen?
Heb je een problematische schuld of lukt het door omstandigheden niet om zelf je geldzaken te regelen? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel 088 – 528 40 96. Wij helpen u graag verder.
Hoe lang duurt beschermingsbewind?
Vaak is beschermingsbewind voor onbepaalde tijd. Om je te beschermen geldt in alle gevallen dat je niet zelf kunt bepalen of je nog onder bewind wilt staan. Het is wel mogelijk om een aanvraag in te dienen bij de kantonrechter met het verzoek om ontbinding. De kantonrechter bepaalt uiteindelijk of je nog beschermingsbewind nodig hebt. Er zit geen einddatum gekoppeld. Dat betekent dat we je blijven steunen zolang dat nodig is.

Is er sprake van een problematische schuld? Dan staan we je bij tot de schulden zijn opgelost.

Wat kost bewindvoering?

In eerste instantie dien je de kosten van de bewindvoerder zelf te betalen. Mocht je daar de middelen niet voor hebben, bijvoorbeeld vanwege een te laag inkomen of bijstandsuitkering, dan zal de bewindvoerder een aanvraag doen bij de gemeente waarin je woont voor de vergoeding van de kosten.

Het kan zijn dat je niet in aanmerking komt voor de vergoeding van de gemeente. In dat geval zijn de kosten voor beschermingsbewind voor eigen rekening. De kosten voor het aanvragen van beschermingsbewind bij de kantonrechter, het zogenoemde griffierecht, komen in de meeste gevallen ook voor eigen rekening. Ook hier geldt dat je een aanvraag kunt indienen bij de gemeente voor bijzondere bijstand. De gemeente beoordeelt dan wat er eventueel vergoed wordt.

BFS Bewindvoering hanteert de tarieven conform de LOVCK (Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton).

Zit ik nu in de WSNP nu ik onder bewind sta?
Nee, beschermingsbewind is niet hetzelfde als schuldsanering. Beschermingsbewind is een maatregel, ingesteld door de kantonrechter, en is onder andere bedoeld voor mensen die door hun lichamelijke of geestelijke toestand tijdelijk of blijvend niet in staat zijn overzicht te bewaren in hun financiële huishouding. Maar beschermingsbewind is er ook voor degenen die door een plotselinge samenloop van omstandigheden een problematische schuld hebben opgebouwd.

De MSNP (minnelijke schuldsanering natuurlijk persoon) loopt in de meeste gevallen via de gemeente. Wanneer het minnelijke traject niet slaagt, omdat schuldeisers niet akkoord gaan met het voorstel kan WSNP (wettelijke schuldsanering natuurlijk persoon) aangevraagd worden bij de rechtbank.

De WSNP is een wettelijke regeling voor mensen met ‘problematische schulden’. Dit zijn schulden die voor hen zo hoog zijn, dat ze deze zonder hulp niet binnen 3 tot 5 jaar volledig kunnen aflossen. Een WSNP-traject duurt in de meeste gevallen 3 jaar. In die tijd ontvang je zelf een klein bedrag om van te leven. Wat je verder verdient of ontvangt gaat naar de schuldeisers. Houdt je tijdens dit traject strikt aan de regels van de WSNP? Dan heb je daarna een ‘schone lei’.

Kan ik beschermingsbewind aanvragen voor een familielid?

Wil je voor een familielid beschermingsbewind aanvragen omdat hij/zij niet goed met geld kan omgaan? Dan kan je bewind aanvragen voor:

  • Echtgenoot of partner;
  • Vader of moeder;
  • Kind of kleinkind;
  • Broer of zus;
  • Oom of tante;
  • Neef of nicht.

Je vraagt bewindvoering aan bij de kantonrechter in de buurt van jouw familielid. Houdt er wel rekening mee dat je familielid moet instemmen met het verzoek als hij/zij hiertoe handelingsbekwaam is.

Hoe lang duurt de aanvraagprocedure bij de rechtbank?
Nadat je een aanvraag hebt ingediend ontvang je binnen twee weken een ontvangstbevestiging. Vervolgens volgt binnen 6 tot 8 weken een uitnodiging voor een zitting bij de rechtbank. De kantonrechter beoordeelt of bewindvoering nodig is. Hij kan met het verzoek akkoord gaan of het afwijzen.
Wanneer wordt mijn leefgeld gestort?
Wij betalen wekelijks leefgeld uit op de afgesproken dag van de week.
Wanneer wordt mijn leefgeld gestort als het een feestdag is?
Op onze website vind je een overzicht van de betalingsdata op feestdagen.
Wat moet ik doen als ik (onverwacht) extra uitgaven heb?

Neem telefonisch contact met ons op via 088 – 528 40 96 of stuur een e-mail naar je bewindvoerder. We kijken dan samen naar de mogelijkheden. Houdt er wel rekening mee dat er niet altijd ruimte is om alle onverwachte kosten te betalen.

Hoe kan ik inzicht krijgen in mijn financiële situatie?
Door in te loggen op het online Kasboek kan je zien wat er op je rekeningen gebeurt en houd je overzicht in je eigen financiën. Je vind hier ook de begroting en de hoogte van je schulden.
Kan ik gebruik maken van internetbankieren?
We gaan proberen ervoor te zorgen dat je kunt internetbankieren. Dit kan dan alleen met je leefgeldrekening.
E

Werkgevers

***NIET GEBRUIKEN***
Mijn werknemer heeft geldproblemen, hoe kan ik helpen?

Als u vermoedt dat één van uw medewerkers geldproblemen heeft is het belangrijk direct actie te ondernemen. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel 088 – 528 40 96.

Er is sprake van loonbeslag, wat moet ik doen?

Als werkgever bent u verplicht mee te werken aan het loonbeslag. Dit betekent onder andere dat u een vragenlijst moet invullen en op tijd moet opsturen naar de deurwaarder. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat het loon waar beslag op ligt iedere maand op tijd overmaakt. U bent door loonbeslagen helaas veel extra uren kwijt aan loonadministratie.

Wij kunnen uw werknemer financiële hulp bieden en bijvoorbeeld de beslagvrije voet herberekenen. Een afmelding bij CAK realiseren en proberen te voorkomen dat er nieuwe loonbeslagen ontstaat door in contact te blijven met de schuldeisers.

Neem contact met ons op via het contactformulier of bel 088 – 528 40 96.