Beschermingsbewind

E

Beschermingsbewind is er voor mensen die door omstandigheden hun geldzaken niet (meer) zelf kunnen regelen. Er is geen overzicht en de schulden lopen steeds verder op. Je krijgt niet zomaar met beschermingsbewind te maken; het is een maatregel waar alleen de rechter toestemming voor kan geven.

"

Voor wie is beschermingsbewind

Beschermingsbewind is speciaal bedoeld voor mensen die door omstandigheden, zoals een psychische of lichamelijke beperking, niet (meer) in staat zijn om zelf de financiën te regelen. Ook helpen wij mensen met problematische schulden die het overzicht kwijt zijn en onze hulp goed kunnen gebruiken.

Wanneer is er sprake van een problematische schuld

Een problematische schuld ontstaat niet zomaar. We spreken van problematische schulden wanneer er meer dan zes schuldeisers zijn of als een schuld niet binnen drie jaar in zijn geheel afgelost kan worden. We noemen dit een onoplosbare schuldensituatie.

Wat doet de bewindvoerder

Nadat de rechter toestemming heeft gegeven draag je de verantwoordelijkheid en het beheer over je geldzaken volledig over aan onze bewindvoerder. Die heeft een achtergrond als financieel expert en tegelijk ook als hulpverlener. Iemand die uit ervaring weet dat geldzorgen een gevoelig punt zijn. Die dus niet alleen doortastend optreedt, maar ook discreet en begripvol. Het enige doel is: dat jouw geldzaken (of die van een familielid waarvoor je bescherming aanvraagt) voortaan in veilige handen zijn.

Onze werkwijze

Wat kan onze bewindvoerder precies voor jou of een familielid betekenen? We hebben een aantal werkzaamheden op een rijtje gezet:

N

Een kennismakingsgesprek bij je thuis of op een locatie waar jij op je gemak bent

N
Een plan van aanpak en budgetplan opstellen
N
Je inkomen beheren
N
Een bankrekening openen, de ‘beheerrekening’ die je wel mag bekijken, maar waar je zelf geen geld van mag opnemen
N
Nóg een bankrekening openen, de ‘leefgeldrekening’, waar je wél zelf met je eigen bankpas gebruik van kunt maken
N
Het openen van jouw post
N
Het postadres zal gewijzigd worden naar het postadres van BFS Bewindvoering
N
Brieven schrijven naar alle instanties waar je mee te maken hebt, zowel inkomstenbronnen als schuldeisers
N
Als het kan, betalingsregelingen treffen
N
Zorgen voor (extra) inkomsten waar je misschien recht op hebt, zoals bijzondere bijstand of huur- en zorgtoeslag
N
Het aanvragen van kwijtscheldingen van gemeentelijke belastingen
N
Verzorgen van de belastingaangiftes

Voorwaarden

Er zijn strikte voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld dat je minimaal 18 jaar bent. En: alleen op aanvraag; de rechter beslist of je ‘recht’ hebt op deze vorm van bescherming. Vraag bij BFS Bewindvoering om de precieze voorwaarden; wij kunnen ook direct de kans op toekenning van een verzoek inschatten.

Beschermingsbewind aanvragen

Heb je een problematische schuld of lukt het door omstandigheden niet om zelf je geldzaken te regelen? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Vragen?

Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vind je in onze FAQ.